BOSANSKI JEZIK grb i zastava

BOSANSKI JEZIK, GRB I ZASTAVA

U Sarajevu je od 7 – 9 rujna 2018. u hotelu Holiday, u organizaciji Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, održan skup bošnjačkih eksperata iz područja bosanskog jezika i bosanskog grboslovlja.

Na plenarnoj sjednici koju je vodio izvršni sekretar Ureda Emir Zlatar govorili su predstavnici bošnjačkih vijeća: Harun Omerbašić, predsjednik Koordinacije bošnjačkih vijeća Republike Hrvatske, Mirsad Džudžević, predsjednik bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Esad Džudžo, dopredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka te prof. dr. Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Nakon toga skup je nastavio rad u dva odbora: Odbor za bosanski jezik i Odbor za izradu prijedloga Rezolucije o bošnjačkom grbu i zastavi. U ovom potonjem vođena je žučna rasprava. Član Odbora Mesud Bužimkić, kao predstavnik VBNM Grada Zagreba iznio je mišljenje da grb treba simboličkim likovnim jezikom obznaniti matičnu ideju, identitetsku, karakternu i političku sadržinu bošnjačkog naroda, te da kao takav može igrati važnu komunikacijsku i medijsku ulogu.

Odbor je završio rad zaključkom da se prvobitna zastava BiH usvojena nakon njenog međunarodnog priznanja prihvati kao zastava svih Bošnjaka u svijetu.