Donacija knjiga za Bosansku Dubicu

DONACIJA KNJIGA ZA BIBLIOTEKU U BOSANSKOJ DUBICI

Medžlis Islamske zajednice Bosanska Dubica na čelu s glavnim imamom Safet-ef. Beganovićem je u vlastitim prostorijama otpočeo s realizacijom projekta pokretanja bošnjačke biblioteke u Bosanskoj Dubici.

Prema Zakonu o bibliotekarstvu manjeg entiteta RS-a, nakon što se ispuni kvota od 5.000 naslova, svaka biblioteka dobija budžetska sredstva za dalje funkcioniranje – za kupnju novih knjiga, plaćanje zaposlenika i sl. Time se rješava pitanje nezaposlenosti povratnika, a ujedno doprinosi razvoju nacionalne svijesti kod Bošnjaka.

donacija knjiga za Bosansku Dubicu „Važnost ovakvog projekta proizilazi iz činjenice da je opstanak našeg naroda ovog kraja uvjetovan nivoom opće kulture i poznavanjem vlastitog jezika, kulture, vjere i historije. Otvaranjem biblioteke Bošnjaci dobijaju ne samo mogućnost stjecanja novih saznanja, već i mjesto okupljanja i jačanja bratskih i međuljudskih odnosa. Našoj omladini je potrebno osvježenje i spas od izazova koji ih okružuju i ugrožavaju njihovu budućnost. Ovim projektom želimo poručiti svim ljudima ovog kraja da svoju budućnost mogu graditi tamo gdje su i rođeni“, kaže glavni koordinator ovog projekta Safet-ef. Beganović.

Bošnjačka nacionalna zajednica Grada Zagreba i Zagrebačke županije odazvala se na poziv da se  biblioteci u BosanSkoj Dubici doniraju knjige iz vlastite naklade, te animirala i KDBH „Preporod“ da se pridruži akciji. Akciji su se pridružili individualno i naši članovi.

Knjige je dostavio član BNZ g. Enes Rizvić – na gornjoj slici je s mladim aktivistima IZ iz Bosanske Dubice

AKCIJA I DALJE TRAJE!

PRIDRUŽITE SE AKCIJI TAKO ŠTO ĆETE DONIRATI PONEKU KNJIGU IZ SVOJE KUĆNE BIBLIOTEKE!
PRENESITE OVU INFORMACIJU SVOJOJ RODBINI, PRIJATELJIMA, POZNANICIMA…!

Knjige možete donijeti u prostorije Bošnjačke nacionalne zajednice, Ilica 54, svakim radnim danom od 9 do 15 sati. Poželjno je da se prethodno najavite telefonom tajniku BNZ g: Samiru Avdagiću (01/48 19 377).
Ukoliko niste u mogućnosti doći u navedeno vrijeme, s tajnikom možete dogovoriti drugi termin dostave.

Također možete se direktno obratiti imamu u Bosanskoj Dubici Safet-ef. Beganoviću:
Kontakt e-mail: nur.sb@hotmail.com
Kontakt telefon: 061/394-383 Safet-ef. Beganović