Srebrenica Rijekom hodi

POZIV NA MIMOHOD

 

srebrenica rijeka

Poštovani!

Po drugi put ( 6.jula.’13) Riječkim Korzom će poteći kolona ljudi obučenih u bijele majice sa natpisom “da se Srebrenica nikad ne zaboravi”!
Na leđima će biti otisnut broj onih koji nikad nisu došli, a na prsima će biti zakačen srebrenički cvijet, koji ima svoju poruku: ” Bijela boja je za nevinost, zelena za nadu, a 11 latica je za 11. juli”
Srebrenica i Vukovar su gradovi patnje, stradanja, opomene i podsjećanja te se nadamo da ćete nas podržati i svijetu odaslati poruku mira i opomene-
da se Srebrenica nikada ne smije zaboraviti, nikada nikome ponoviti i da se osudi svaki pokušaj negiranja genocida.

P r o t o k o l

S R E B R E N I C A R I J E K O M H O D I , 2013


Mjesto događaja: Riječki Korzo, Rijeka

Datum: 6.7.2013 (subota)

10.00h- Okupljanje ispred prostorija Vijeća, Zagrebačka 6a. Podjela majica sa natpisom „SREBRENICA- da se nikad ne zaboravi“ i Srebreničkih cvjetova* učesnicima mimohoda i dogovor.

10.45h- Okupljanje na mostu Branilaca i formiranje kolone građana.

11.00h-Kolona građana kreće Korzom do Jadranskog trga i fontane (kod Erste banke). Vraća se od trga Republike do obale kod gata Karoline Riječke.

Kolona staje na gatu, gdje će glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović proučiti Srebreničku dovu (molitvu)*, a čelnici grada odaslati poruku mira. Zatim će mladi učesnici baciti 18 bijelih ruža u more u znak 18.godišnjice stradanja u Srebrenici. Nakon toga bit će upriličen razgovor sa preživjelim žrtvama Potočara.

Od srca Vas pozivamo, da se priključite našoj povorci potpore, da zajedno sa nama prošetate Korzom, i da poruku suosjećanja i mira koju šaljemo iz Rijeke, učinite još snažnijom

S poštovanjem,

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke