Poziv na izložbu “Srebrenica” u Klovićevim dvorima

Poziv na izložbu “Srebrenica”  u Klovićevim dvorima

u središnjoj izložbenoj instituciji u zemlji, Galeriji Klovićevi dvori, u Zagrebu, Jezuitski trg 4, održava se izložba „Srebrenica“.

Zbog velikog zanimanja javnosti, izložba  je produžili do 2. kolovoza 2015.

 

Pozivamo vas da posjetite ovu važnu i potresnu izložbu te vas molimo da obavijestite sve zainteresirane  članove o  odluci da ulaz na ovu izložbu do njezina zatvaranja bude besplatan za sve posjetitelje – uživo, prijenosom ovog poziva elektroničkom poštom i/li  putem web-sitea.

 

U povodu dvadesete obljetnice stradanja više od 8.000 srebreničkih muškaraca i dječaka Bošnjaka, Galerija Klovićevi dvori, SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu Pula i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću postavili su izložbu fotografija britanskog fotografa Tima Lovelessa.

 

U sklopu izložbe, koja je otvorena večer uoči tužne obljetnice, 10. srpnja 2015., predstavljen je i dio postava SENSE – Dokumentacijskog centra Srebrenica (Memorijalni centar Srebrenica Potočari). Izložba je dio ciklusa “Snapshot/Brzo okidanje” u Galeriji Klovićevi dvori i produžena je do 2. kolovoza 2015.

Zločini koji su u srpnju 1995. godine počinjeni u Srebrenici bili su predmetom brojnih suđenja pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Izvješćujući iz dana u dan o tome što je rečeno i viđeno u sudnicama, novinska agencija SENSE je prikupila obimnu dokumentaciju; tisuće sati snimaka, svjedočenja preživjelih, očevidaca i počinitelja zločina, dokumentirane snimke iz srpnja 1995., fotografije mjesta zločina i zračne snimke, vojne dokumente zaplijenjene u stožerima jedinica koje su u srpnju 1995. sudjelovale u napadu na zaštićenu zonu. U želji da tu živu povijesnu građu vrati tamo kako pripada, SENSE je u suradnji s Memorijalnim centrom Srebrenica u Potočarima osnovala Dokumentacijski centar Srebrenica.

 

Zahvaljujemo Vam na suradnji i srdačno Vas pozdravljamo!

 

 

 

Galerija Klovićevi dvori

Jezuitski trg 4, 10000 Zagreb

T: +385 1 4851 926

www.gkd.hr

www.facebook.com/galerijaklovic