OSLOBOĐENJE – U Bošnjačkom institutu promovisana knjiga Adnana Jahića: Vrijeme izazova

U Bošnjačkom institutu promovisana knjiga Adnana Jahića: Vrijeme izazova

13.05.2015. | PIŠE: Nisad SELIMOVIĆ

 

U Bošnjačkom institutu večeras je promovisana knjiga “Vrijeme izazova – Bošnjaci u prvoj polovini XX stoljeća”, autora prof. dr. Adnana Jahića. Knjigu je objavila Bošnjačka zajednica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju i Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića.

Četvrta knjiga bosanskohercegovačkog historičara Adnana Jahića oslikava različite izazove kroz koje su Bošnjaci prolazili u prvoj polovini XX stoljeća, na mukotrpnom i neizvjesnom putu svog nacionalnog, političkog, duhovnog i kulturnog razvoja, s akcentom na glavne procese te prijelomne događaje od kapitalne važnosti i načine na koje su Bošnjaci reagirali na njih od aneksije Bosne i Hercegovine 1908. do uspostave i učvršćivanja komunističkog jednopartijskog režima u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata.

oslobođenje - promocija knjige Adnana Jahića

oslobođenje – promocija knjige Adnana Jahića

Foto: N. S.

Bolje shvatanje prošlosti i sadašnjosti

Ovom knjigom dr. Jahić je napravio jedan korak dalje, dopunivši i doradivši svoje stručne radove koje je sabrao i objavio u vidu knjige. Djelo se može čitati kao sintetsko djelo jednog naroda u jednoj epohi mada nije sveobuhvatno djelo jednog vremenskog perioda ali će neupitno doprinijeti boljem shvatanju odgovora da se prošlost i sadašnjost ne mogu graditi na površnosti, kazao je jedan od promotora, dr. sc. Zlatko Hasanbegović, sa Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba. Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Šaćir Filandra naglasio je da je Jahićev znanstveni pokus vođen čežnjom za uravnoteženjem historijskih nepravdi koje je proživljavao bošnjački narod u prvoj polovici 20. stoljeća.

U tom smislu, njegovo nastojanje smatram pozitivnim, ako ne i korektivnim. On želi da doprinese miru i istini, i kao da želi ispraviti te brojne nepravde. Brojne teme kojima se on bavi bile su istraživane i ranije, davani su stavovi o njima i on to dobro zna, ali on to istraživanje produbljuje. Mislim da je Jahićev najveći domet to što on nije preuzeo ulogu revizioniste, on samo donosi drugačiju sliku u kojoj nema crno-bijele optike. I iako on pristupa temi emotivno, to ne utiče na njegov konačni sud. Tri ideje se nameću kao najbitnije kada je u pitanju ova knjiga – religija, zemljišni posjed i ideja autonomije. Sve su to reaktivne ideje, i bez čitanja djela koja se bave ovim idejama nije moguće razumjeti stvarnost u kojoj sada živimo, istakao je Filandra.

Ugledni historičar

Autor Adnan Jahić je rođen 1967. u Tuzli. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Tuzli, a dodiplomski studij i magisterij je okončao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Doktorsku disertaciju pod nazivom “Organizacija i rad Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini” između dva svjetska rata odbranio je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2007. Autor je više naučnih i stručnih radova iz oblasti historije, filozofije i teologije.

http://www.oslobodjenje.ba/kun/u-bosnjackom-institutu-promovisana-knjiga-adnana-jahica-vrijeme-izazova